Locale Altele
Joi, 24 Octombrie 2024
Joi, 24 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Epurări politice? Doi soliști de la ansamblul folcloric ”Doruri sătmărene” dați afară după ce au participat la Danțu la Șură de la Soconzel
Florin Răchitan  - Luni, 24 Iunie 2024

Politica poate fi un joc murdar atunci când este făcută de indivizi fără scrupule, iar victime devin, deseori, inocenți cu cele mai bune intenții.

De asta s-au convins doi soliști de la Ansamblul Folcloric ”Doruri Sătmărene”, ce funcționează în cadrul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale din Satu Mare.

Tinerii Bogdan Bota și Darius Câmpean au devenit, după toate aparențele, victime ale răzbunării conducerii instituției și chiar a județului după ce au ales să nu se supună unor indicații aberante și au participat la tradiționalul Danț la Șură de la Soconzel, în comunitatea din care fac parte și ei.

Ediția din acest an a Danțului la Șură a fost umbrită de disputele campaniei electorale pentru alegerile locale și s-a desfășurat sub presiunea unor decizii politice aberante și abuzive.

Desfășurat în mod tradițional imediat după Paște, fiind prima petrecere populară a codrenilor după postul lung ce precede sărbătoarea Învierii, Danțu la Șură din acest an a fost scos de pe calendarul de evenimente organizate de Centrul Culturii Tradiționale în luna mai, pe motiv că perioada respectivă era foarte aglomerată din punct de vedere organizatoric, (în același week-end desfășurându-se și Sâmbra Oilor la Huta-Certeze), cu propunerea reprogramării pentru o dată ulterioară, în cursul verii.

Toată lumea bănuia, însă, adevăratul motiv pentru care doar unul dintre cele două evenimente importante a avut loc în calendarul organizatoric al Centrului Culturii Tradiționale (subordonat Consiliului Județean Satu Mare), chiar dacă nu s-au desfășurat în aceeași zi: conducerea județului a ”tăiat” finanțarea evenimentului găzduit în mijlocul campaniei electorale de o comună considerată a fi un fief liberal, Socond.

Această decizie venită ”de sus” nu a împiedicat, însă, comunitatea locală să-și onoreze tradiția exact așa cum a fost lăsată de strămoși, astfel că rolul de organizator a fost preluat de Asociația Codrenii, cu sprijinul Primăriei Socond, iar la sărbătoarea din a doua zi de Paști au participat sute de localnici și invitați, care au făcut parada costumelor populare pe ulițele satului până la șura gospodarului unde s-a desfășurat petrecerea propriu-zisă.

La manifestare au participat, ca fii ai satului, îmbrăcați în costumele lor tradiționale și contribuind la programul artistic, mai mulți membri ai ansamblului folcloric ”Doruri Sătmărene”, în ciuda interdicției transmise sub formă de rugăminte, chiar în Vinerea Mare, de către directorul Centrului Culturii Tradiționale, Robert Laszlo.

”Individul” la care se referă directorul Robert Laszlo este chiar primarul comunei Socond, Nicolae Cornea Mare, care anunțase la televiziunea Sătmărenii.ro că festivalul se va organiza în ciuda tuturor obstacolelor politice și administrative.

Tinerii artiști știau încă de atunci ce îi așteaptă, iar epurările par că au început deja, la două săptămâni după alegerile locale în urma cărora a rămas la putere actuala conducere a județului.

Solistul Darius Câmpean și taragotistul Bogdan Bota și-au anunțat colegii că nu mai fac parte din ansamblul ”Doruri Sătmărene”, invocând ”motive misterioase” pentru care au fost îndepărtați de conducere, după ani de zile în care au evoluat pe scenele sătmărene și din toată țara.

L.E. Directorul instituției, Robert Laszlo, susține că Darius Câmpean nu mai face parte din ansamblu încă din toamna anului trecut, iar mesajul său postat pe rețelele de socializare este unul de solidaritate cu fostul său coleg, însă niciunul dintre ei nu a fost îndepărtat din motive politice, ci, mai degrabă, de indisciplină. 




Oare urmează și alți ”copii neascultători”?!?
3120 vizite
Distribuie pe